1000 variantų


Spausdinti Kilus kokiam klausimui dėl kalbos vartojimo jau galima internete susirasti reikiamą elektroninį žodyną, žinyną arba tekstyną. Joris Kazlauskas VDU šiame straipsnyje rašo apie dar vieną parankią priemonę — elektroninę kirčiuoklę, ji padeda sukirčiuoti atskirus lietuvių kalbos žodžius, frazes arba net visą ne daugiau kaip žodžių turintį tekstą.

Kilus kokiam klausimui dėl kalbos vartojimo jau nėra būtina griebtis spausdintų kalbotyros leidinių ar kreiptis į lituanistus.

KS1000 RH M

Dažnai užtenka įsijungti kompiuterį ir internete susirasti reikiamą elektroninį žodyną, žinyną arba tekstyną. Šiame straipsnyje 1000 variantų apie dar vieną ne tik kalbininkams reikalingą priemonę — Vytauto Didžiojo universiteto Kompiuterinės lingvistikos centro toliau — VDU KLC darbuotojų sukurtą elektroninę kirčiuoklę, kuri padeda sukirčiuoti atskirus lietuvių kalbos žodžius, frazes arba net visą ne daugiau kaip žodžių turintį tekstą žr.

Šią internetinę programą kūrė didelis kalbininkų ir informatikų būrys. Maždaug apie m. Pirmasis žingsnis — kalbos ištekliai ir pagalbiniai įrankiai. Vienas iš tokių pagalbinių įrankių ir buvo automatinio kirčiavimo programa. Pasak vienos iš pagrindinių programos kūrėjų prof. Būtų neteisinga sakyti, kad jautėme kokį nors išorinį spaudimą.

pasirinkimo galimybių paskirstymo strategija visų kriptovaliutų vertė

Tai greičiau buvo vidinis poreikis. Pamatėme, kad automatinis kirčiavimas nelengvas, bet įmanomas. Kodėl gi neleisti naudotis programa nors ir netobula visiems? Pirmiausia VDU Humanitarinių mokslų fakulteto profesorė Asta Kazlauskienė lietuvių kalbos gramatikos pagrindu sudarė kirčiavimo taisyklių schemą visoms lietuvių kalbos dalims. Vėliau VDU informatikos studentai ir absolventai Adas Petrovas, Giedrius Norkevičius ir Airenas Vaičiūnas šią schemą vertė kompiuteriniu algoritmu, kirčiuojančiu atskirus žodžius.

Darbo vietos skaičiuoklė

Pirmiausia šis automatinis įrankis buvo suprogramuotas kirčiuoti vardažodžiams, vėliau veiksmažodžiams ir jų formoms. Galiausiai kirčiuoklė buvo perkelta į internetą ir pritaikyta ne vien atskiriems žodžiams, bet ir tekstui kirčiuoti.

Šiame etape iš dalies buvo išspręsta skirtingai kirčiuojamų homoformų problema. Kókiu principu veikia automatinė 1000 variantų programa? Kirčiuojant atliekami trys žingsniai: 1 tekstas suskaidomas žodžiais, 2 žodžiai lemuojami ir vienareikšminami nustatomi jų gramatiniai požymiai3 naudojant morfologinę informaciją kiekvienam žodžiui priskiriamas kirtis. Be to, visi 1000 variantų į savo kompiuterį nemokamai parsisiųsti kirčiavimo įskiepį programai MS Word žr.

dvejetainiai variantai vaizdo įrašo strategija 60 sekundžių kriptovaliutos pavedimas

Naudojantis šiuo įskiepiu galima sukirčiuoti visą dokumentą iki žodžių arba pasirinktą tekstą, taip pat išsaugoti kirčiavimo rezultatus. Kurdami tiek kalbos, tiek ir kitas kompiuterines programas jų rengėjai neišvengia įvairių kliūčių. Astos Kazlauskienės prisiminimu, didžiausias sunkumas buvo susijęs ne su programavimu, o su pačia lietuvių kalba: 1000 variantų jos kirčiavimo sistema ir gramatinių formų įvairove.

Kompiuteris neišgirs nei trumpojo skiemens, nei tvirtagalio dvigarsio, nesupras teiginio veiksmažodžiai su priešdėliu per- kirčiuojami tik 1000 variantų ir pan. Kompiuteriui reikia tikslių taisyklių: kaip rasti skiemenis, kaip atskirti ilgąjį nuo trumpojo skiemens, kaip atpažinti veiksmažodį ir priešdėlį.

Verslo centras „1000“

Taigi čia reikėjo apgalvoti daug dalykų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo nesusiję su kirčiavimu parengti skiemenuoklį, sudaryti didžiulį pagrindinių formų žodyną, surinkti tarptautinių žodžių sąrašą ir kt. Norintys plačiau susipažinti su tokio darbo specifika gali pavartyti kirčiuoklės kūrėjų parengtą studiją A. Kazlauskienė, G.

Raškinis, A. Štai neveikiamieji esamojo laiko dalyviai, padaryti iš dviskiemenių 3 asmenuotės ir daugiaskiemenių veiksmažodžių, turi to paties laiko veiksmažodžio trečiojo asmens kirtį ir priegaidę ir yra kirčiuojami pagal 1 kirčiuotę.

  • KTU rektorius P.
  • Verslo centras dėl savo unikalaus išorės dizaino yra įregistruotas į Lietuvos rekordų knygą kaip didžiausias vitražas.
  • Disasmas/dainavossportoklubas.lt at master · mantas-kemesius/Disasmas · GitHub
  • Даже не высылать робота.

  • IKEA Lithuania - Įsigyti baldų, šviestuvų, interjero dekoracijų ir daugiau
  • Valstybinė lietuvių kalbos komisija - Valstybinė lietuvių kalbos komisija
  • Pasidalijo „žaidimu“, kuris gali padėti sutaupyti gerokai virš eurų | Kas vyksta Kaune
  • Хилвар первым дошагал до нее, а спустя несколько секунд и Олвин, лишившись дара речи, уже стоял .

1000 variantų, kirčiuoklė pirmiausia turi nustatyti nagrinėjamo žodžio kalbos dalį ir gramatinę formą, t. Tad kirčiuoklė turi mokėti morfologiškai analizuoti. Antra, kirčiuoklei reikia nustatyti, kad 1000 variantų dalyvis padarytas iš dviskiemenių 3 asmenuotės arba daugiaskiemenių veiksmažodžių.

Tai padaryti kirčiuoklė gali tik jei turi veiksmažodžio pagrindines formas, moka skiemenuoti žodžius ir skaičiuoti skiemenis. Skiemenis skaičiuojant, priešdėliai atmetami. Vadinasi, kirčiuoklė turi sugebėti atpažinti ir atskirti veiksmažodžio priešdėlius.

Naujos detalės apie 1000 eurų kompensaciją automobiliams: perkantys dyzelį negaus nieko

Trečia, jei veiksmažodis dviskiemenis, kirčiuoklė turi sugebėti nustatyti asmenuotę. Nustačiusi šiuos tris dalykus kirčiuoklė gali nuspręsti, ar nagrinėjamam žodžiui tinka minėta kirčiavimo taisyklė.

oole variantai

Jei taisyklė tinka, kirčiuoklė turi rasti informaciją apie tai, koks yra to paties laiko veiksmažodžio trečiojo asmens kirtis ir priegaidė ir kur rašomi kirčio ženklai, kai kirčiuojama 1 kirčiuote. Kad pritaikytų vieną kirčiavimo taisyklę, programa turi daug ką gebėti.

JAK NA UZENÝ BŮČEK - Ovařovat či neovařovat? - Z UDÍRNY #9

Kiekvieną gebėjimą realizuoja atskiras algoritmas. Tačiau čia iškyla homoformų problema. Skiemenavimo algoritmas turi ne tik apimti fonotaktikos 1000 variantų, bet ir žinoti, kokių būna skiemenavimo išimčių. Priešdėlių atpažinimo ir atskyrimo algoritmas taip pat susiduria su tam tikros rūšies daugiareikšmiškumu.

Dėl visų šių priežasčių kirčiuoklės atsakymai nėra procentų tikslūs. Pasirodo, šis automatinis kalbos įrankis praverčia daliai radijo ir televizijos žurnalistų, kai jie rengiasi skaityti žinias, 1000 variantų pat ir kai kuriems pamokslus rengiantiems kunigams. Nuorodą gavau iš kolegos vertėjo. Dažniausiai tikrinuosi versdamas eilėraščius, kartais redaguodamas kitų kūrybą ir vertimus ar rašydamas pats.

užsidirbti pinigų internetu parduodant baltymus

Labai lengva ir patogu ja naudotis. Be to, iš karto žiūrime į žodynus, žinynus. Dar naudingesnė elektroninė kirčiavimo programa akcentologijos besimokantiems studentams. VDU lietuvių filologijos studentė Agnietė Baušytė teigia apie kirčiuoklę sužinojusi iš dėstytojos per akcentologijos paskaitas ir naudojasi ja ne tik mokydamasi.

1000 variantų

Universitete Lietuvių kalbos katedros dėstytojai ją rekomendavo per paskaitas, ypač kai klausėme akcentologijos kurso, taip pat pristatė kitas KLC programas. Žodynais ne visada patogu naudotis, o kirčiavimo programa — greita ir paprasta. VLKK interneto svetainės lankytojai šių metų birželio 2—9 d.

Iš 1000 variantų dalyvių beveik pusė 81, 1000 variantų 47 proc.

  • dainavossportoklubas.lt - naujienų ir žinių portalas - Naujienos
  • Kur galite užsidirbti pinigų be įnašo

Tačiau labai panašus skaičius 74, arba 43 proc. Dar 18 10 proc. Respondentų taip pat buvo klausiama, kaip dažnai jie šia programa naudojasi. Daugiau nei trečdalis 25, arba 34 proc. Taigi nemaža dalis apklausos dalyvių kirčiuokle naudojasi gana dažnai. Apklausos dalyvių dar buvo prašoma įvertinti šį elektroninį kalbos įrankį.

Kaunas investavo į valymo techniką: ne tik švarins, bet ir dezinfekuos

Beveik pusė 31, arba 46 proc. Du respondentai kirčiuoklę įvardijo kaip nekokybišką programą. Apklausos dalyvių buvo prašoma nurodyti, ar 1000 variantų teko šia programa nusivilti.

Reikia pripažinti, kad šis elektroninis kirčiavimo įrankis dar turi trūkumų. Astos Kazlauskienės teigimu, iki šiol nėra pataisytos algoritmo klaidos pavyzdžiui, ne visai tinkamai veikia priešdėlinių veiksmažodžių ir jų formų kirčiavimo algoritmas. Kol kas pastebėtas klaidas rašausi į juodąjį sąsiuvinį ir laukiu, kada bus galima grįžti 1000 variantų kirčiuoklės.

Nebrangus ir kokybiškas roletų variantas.

Kiti pašnekovai taip pat sutinka, kad automatinę kirčiavimo programą reikia tobulinti. Kornelijus Platelis pastebi, kad kartais nesukirčiuojami rečiau vartojami ar tarptautinės kilmės žodžiai. Rita Balsevičiūtė norėtų, kad programoje atsispindėtų kirčiavimo normų pokyčiai — VLKK įteisinti kirčiavimo variantai.

Agnietė Baušytė nepataria ja naudotis kirčiavimo taisyklių dar nemokantiems studentams, nes juos kirčiuoklė gali ir suklaidinti.

1000 variantų parinktys, kur gauti duomenis

Informacijos apie tai trūksta tiems, kurie 1000 variantų su sakytine kalba. Trūkumų, atsirandančių dėl daugiareikšmiškumo, homoformų, kirčiavimo gretybių, nurodė ir kai kurie VLKK apklausos dalyviai.

Asta Kazlauskienė sako, kad m. Derėtų pateikti ne tik gretybes, bet ir homoformas. Vartotojas galėtų pasirinkti, kurio žodžio jam reikia, nes vienareikšminantis įrankis nėra tobulas.

Tačiau suvokiant, kokia sudėtinga yra lietuvių kalbos kirčiavimo ir gramatikos sistema, už ilgametį darbą norisi padėkoti šios programos kūrėjams ir tikėtis, kad ateityje kirčiuoklė tobulės. Biudžetinė įstaiga. Kodas Juridinių asmenų registre Gedimino pr. Konsultuojame 8.